İkinci İşte Çalışma

0

Her Work and Travel Öğrencisinin öncelikli işini bulduktan sonra aklına gelen sorulardan birisi,

“İkinci işte çalışabilecek miyim?” Elbette çalışabilirsiniz, peki ama nasıl başvururum, nereye başvururum, ikinci iş bulamazsam ne olur derseniz bu sürece gelin hep birlikte göz atalım, hem de şahsi deneyimlerim nelermiş biraz da onlardan bahsedeyim!

Öncelikle Amerika’ya gidiş amacınızın ana işiniz olduğunu unutmayın, ilk işinizi aksatmadığınız takdirde istekleriniz ve gittiğiniz bölgenin şartlarını göz önünde bulundurarak ikinci iş bakmaya başlayabilirsiniz.

Gideciğiniz bölgelerde göreceğiniz “Now Hiring” ilanları o işletmenin çalışma arkadaşı aradığını gösterir. Fakat bu ilanların olmadığı işletmeler çalışma arkadaşı aramıyor anlamına gelmiyor. Çoğu iş yeri, iş başvuruları için sizden CV doldurmanızı ve haber beklemenizi söyler. Ancak ikinci iş olarak çalışmak istediğiniz işletmeye gittiğinizde öncelikle insan kaynakları ya da işletmenin müdürüyle görüşmek istediğinizi söylerseniz yüz yüze görüşme şansı bulacaksınız ki bu da CV’nizi bırakmaktan, mail yoluyla başvuru yapmaktan daha etkili olacaktır. İşverenle yüz yüze konuştuğunuzda orada kültürel değişim öğrencisi olduğunuzdan, ek bir iş aradığınızdan bahsedebilir ve küçük bir sohbet havası yaratabilirsiniz.

İkinci İşe Başvurmadan Önce Ne Yapmalıyım?

  • Öncelikle ilk işinizi aksatmayacağınızdan emin olun ve kendinize en azından 2 haftalık bir zaman tanıyın. Bu süre zarfında ilk işinizdeki çalışma saatleriniz oturmuş, siz de bölgeye adapte olmuş olursunuz.
  • İşvereninizle konuşarak ek iş aradığınızı o yüzden çalışma saatlerinin sabit vardiyada kalmasını rica edin. Örneğin sadece sabah ya da sadece akşam vardiyasında çalışmanız ikinci iş bulmanızı kolaylaştırır. Unutmayın! O işletme, o işveren sayesinde J1 vizesi aldınız, yani iş yerinizin yoğunluğuna, işverenin sizi çalıştırmak isteyip istemeyeceği saatlere siz karar veremezsiniz. İşverenin sizin çalışma saatlerinizi sabitleme, sizi istediğiniz saatlerde çalıştırma gibi bir zorunluluğu yoktur.
  • Social Security Number’ınızı bekleyin. Çünkü ikinci iş için başvuracağınız işletmeler sizi SSN olmadan işe almayacaktır. Tüyo: Küçük işletmelere başvuru için gittiğinizde SSN için başvurduğunuzu ve onay için beklediğinizi söyleyerek şansınızı deneyebilirsiniz. Çok nadir de olsa küçük işletmeler bu durumu sorun etmeyebiliyor.

İkinci İşe Başvururken Nelere Dikkat Etmeliyim?

  • Sponsorunuza ikinci bir iş aradığınızı bildirin. Onayı aldıktan sonra sıra çalışacağımız işletmeyi bulmakta.
  • Deneyim 1:  İlk Work&Travel deneyiminde öncelikli işim housekeeper pozisyonuna ek olarak markette sandviç yapıyor, soğuk salatalar hazırlıyordum. Pozisyonunuz housekeeperlık ise vakit kaybetmeden sizi civar marketlere, cafe, restorantlara alalım.
  • Deneyim 2: İkinci Work&Travel deneyimimde ise ilk işim Fast Food Restorantıydı. Zaten tecrübeliyim, gidip markette çalışırım dedim ve sonuç: KORKUNÇTU. Fast Food gibi sürekli ayakta duracağınız işlere ek olarak yine sürekli ayakta duracağınız ikinci işler bulup kendinizi öldürmeyin. Aman diyeyim Fast Food + Market, Fast Food + Restoran söylrmiyorum bile Fast Food + Fast Food gibi pestilinizi çıkartacak kombinasyonlardan uzak durun. Fast Food’da çalışırken ikinci iş olarak benim seçimim markete 1 hafta dayanabildikten sonra housekeeping oldu. En azından housekeeping yaparken yorulunca oturup soluklanabiliyordum.
  • İkinci işinize ulaşımınızın kolay olacağına emin olun. Örneğin shuttle ile işe gidip gelecekseniz iş çıkış saatlerinizin shuttle saatleri ile uyuşup uyuşmaması, konaklamanıza ya da birinci işinize yakınlığı burada önemli kıstaslar oluyor. Zira zaten hali hazırda bir işte çalıştığınız için bulduğunuz ikinci işin ulaşımının zorlu olması sizi gerçekten yoracaktır.
  • İkinci işinizde part time çalışacağınız için haftada maksimum 40 saat alabileceğinizi unutmayın. Zaten birinci işe ek olarak yapılan bir işte 40 saatten fazla çalışmak istemeyeceksiniz ☺

Hepinizin bildiği gibi Amerika’da haftalık 40 saatten fazla çalışmaya başladığınız andan itibaren saatlik ücretiniz 1,5 katına çıkacaktır. Eğer ilk işinizde fazla mesai alma konusunda sıkıntı yaşamıyorsanız ikinci işe başvurmanıza gerek bile kalmayabilir.

Avantajları ve dezavantajları nelerdir?

  • İkinci iş bulmaktansa fazla mesaiye kalmak maddi olarak daha karlı olabilir. Fakat her işletme çalışanlarına 40 saatten fazla verecek diye bir şart bulunmuyor. Bu durumda ise yukarıda bahsettiğim bilgiler doğrultusunda ikinci iş olanaklarını değerlendirebilirsiniz.
  • İkinci iş yapmanız Work and Travel süresince sizi fiziksel olarak yorsa da, İngilizce seviyenizin hızlı bir şekilde gelişmesine, daha geniş bir çevreye sahip olmanıza, sosyalleşmenize yardımcı olurken yeni bir iş deneyimi kazanmanızı sağlar.
  • Evet, Amerika’da alışveriş yapmak ve gezmek aşırı eğlenceli, maalesef tadına da doyum olmuyor. Malum, bunun için de para kazanmak gerekiyor, normal saat koşullarında ikinci iş çok güzel ve avantajlı ama kendinize eziyet etme noktasına gelmeyin, yazık günah seneye bir daha gitmek isterseniz biraz enerjiniz kalsın ☺

Hepinize bol şans dilerim!

Share.

Comments are closed.